Jak smakuje niepodległość?
Z okazji przypadającego na 16 października Światowego Dnia Żywności w naszej szkole odbyła się degustacja potraw. Opisane przez młodzież potrawy sprzed stu lat przybliżyły tradycje kulinarne tamtych czasów. Społeczność szkolna mogła skosztować dania wzorowanego na ówczesnej kuchni: kaszy hreczanej zasmażanej z różnemi zmianami. Ten i wiele innych przepisów można było znaleźć w bogatej bibliografii kulinarnej reprintów książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku, prezentowanych na holu szkoły m.in. "Kucharzu wielkopolskim", "Compendium Ferkulorum". Włączając się w obchody 100. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę, oprócz oficjalnych form świętowania, do których jesteśmy przyzwyczajeni, uczniowie klasy II TŻ i UG przygotowali 100 naleśników na stulecie odzyskania niepodległości. Nad całością przedsięwzięcia czuwali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Joanna Mazana i Waldemar Szreder.