Technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Kształci w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Zapewnia przygotowanie teoretyczne i praktyczne z zakresu:
– żywienia człowieka,
– urządzania zakładów gastronomicznych i gospodarstw domowych,
– podstaw ekonomii, marketingu, zarządzania i biurowości.
Nauka trwa 5 lat i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe oraz egzaminem maturalnym.
Technik żywienia i usług gastronomicznych – to zawód dający wiele możliwości, pozwalający na stosowanie nowych trendów w żywieniu i rozwijaniu swoich zainteresowań kulinarnych. W trakcie nauki uczeń jest przygotowywany do wykonywania zadań zawodowych związanych z planowaniem oraz świadczeniem usług żywieniowych konsumentom. Rozwija w sobie kreatywność, otwartość na nowości, kształci umiejętność współpracy w zespole. Uczy się także jak zarządzać zasobami ludzkimi.
Szkoła dysponuje nowoczesną pracownią gastronomiczną, gdzie uczniowie odbywają zajęcia praktyczne. Ponadto mają możliwość uczestniczenia w różnych zajęciach dodatkowych, np. cateringu, co zdecydowanie podnosi kwalifikacje zawodowe.
Dobre przygotowanie zawodowe oraz zdanie egzaminu maturalnego pozwoli absolwentom na zdobycie konkretnego i atrakcyjnego zawodu lub kontynuowanie nauki na studiach wyższych.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Z ELEMENTAMI DIETETYKI
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód coraz częściej poszukiwany ze względu na zapotrzebowanie na specjalistów ds. żywienia człowieka.
To zawód dla Ciebie, jeżeli chcesz:
– tworzyć programy żywnościowe dla osób indywidualnych i wybranych grup,
– określać zasady prawidłowego żywienia w zależności od oczekiwań,
– planować, organizować i prowadzić działalność produkcyjną, handlową i rachunkową w zakładach gastronomicznych,
– organizować i nadzorować obsługę konsumenta,
– promować własne produkty i usługi oraz dbać o wizerunek zakładu gastronomicznego,
– stosować nowoczesne metody i techniki zarządzania,
– obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne zgodne z najnowszymi trendami.
Na absolwentów czekają atrakcyjne miejsca pracy:
– w restauracjach, barach, kawiarniach,
– przy organizacji żywienia zbiorowego w domach wczasowych i wypoczynkowych,
– w stołówkach, w domach opieki,
– we własnym zakładzie,
– w miejscach obsługi klienta, w których organizuje się bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe,
– przy projektowaniu i aranżowaniu wnętrz sal konsumpcyjnych.
Przedmioty rozszerzone: biologia.