AKTUALNOŚCI, strona 4:
Warsztaty z Mistrzem Świata w Carvingu w Technikum Żywienia w Gąsawie

W świecie gastronomii liczy się nie tylko smak, ale i estetyka podania potraw. Jedną z najbardziej widowiskowych technik dekoracyjnych jest carving – sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. 28 -29 marca 2025r.w Technikum Żywienia w Zespole Szkół Niepublicznych w Gąsawie uczniowie klasy V mieli okazję zgłębić tę niezwykłą dziedzinę pod okiem samego Mistrza Świata w Carvingu Pawła Sztenderskego. Szkolenie odbyło się w ramach projektu unijnego „Dzisiaj szkoła - jutro sukces” realizowanego w naszej szkole. Podczas kursu uczniowie poznawali tajniki rzeźbienia w marchwi, rzodkwi, papryce czy jabłkach.
czytaj dalej na temat: Warsztaty z Mistrzem Świata w Carvingu w Technikum Żywienia w GąsawieSzkolenie z Cyberbezpieczeństwa w ramach projektu "Dzisiaj szkoła, jutro sukces"

W naszej szkole trwa szkolenie z Cyberbezpieczeństwa dla uczniów technikum informatycznego i logistycznego, mające na celu rozwój ich kompetencji zawodowych i przygotowanie do wyzwań współczesnego rynku pracy. Inicjatywa ta realizowana jest w ramach projektu "Dzisiaj szkoła, jutro sukces". Podczas zajęć uczniowie uczą się rozpoznawania i zapobiegania zagrożeniom w sieci, ochrony danych osobowych, zabezpieczania systemów komputerowych oraz reagowania na cyberataki. Szkolenie nie tylko rozwija umiejętności techniczne, ale także zwiększa świadomość zagrożeń cyfrowych i sposobów ich unikania, co jest kluczowe zarówno w pracy zawodowej, jak i w życiu codziennym.
czytaj dalej na temat: Szkolenie z Cyberbezpieczeństwa w ramach projektu "Dzisiaj szkoła, jutro sukces"Kurs baristyczny w ramach projektu "Dzisiaj szkoła, jutro sukces"

Ruszyły kolejne kursy w ramach projektu „Dziś szkoła, jutro sukces” w naszej szkole! Pierwsza grupa młodzieży miała okazję wziąć udział w kursie baristycznym, który prowadził doświadczony barman i barista pan Dawid Gotowalski. To świetna okazja, by zdobyć praktyczne umiejętności w tej branży i zbliżyć się do kariery baristy!
czytaj dalej na temat: Kurs baristyczny w ramach projektu "Dzisiaj szkoła, jutro sukces"Zagraniczne staże zawodowe
Wirtualna strzelnica - zajęcia praktyczne

W miniony czwartek, na mocy porozumienia między szkołami, uczniowie klas mundurowych naszej placówki rozpoczęli cykl szkoleń strzeleckich, w ramach przedmiotu Bezpieczeństwo Narodowe. Kadeci Zespołu Szkół Niepublicznych w Gąsawie udali się do Żnina, gdzie w Zespole Szkół Technicznych mieli okazję po raz pierwszy korzystać ze Strzelnicy Wirtualnej. Po przybyciu na miejsce, uczniom został udzielony instruktaż z zakresu zasad bezpieczeństwa na strzelnicy oraz zasad bezpiecznego posługiwania się bronią palną. Kadeci przed przystąpieniem do zajęć zapoznali się również z Regulaminem Strzelnicy Wirtualnej. W trakcie przeprowadzonego przez instruktora Pana Tomasza Świtkowskiego szkolenia, uczniowie doskonalili umiejętności z zakresu podstaw celnego strzelania, a także wykonywali strzelanie statyczne, do tarczy TS-2. Szkolenie strzeleckie z wykorzystaniem Wirtualnej Strzelnicy będzie odbywało się systematycznie, co dwa tygodnie, do końca roku szkolnego.
czytaj dalej na temat: Wirtualna strzelnica - zajęcia praktyczneWielki sukces Antoniny z klasy 2TŻ - konkurs "Dziczyzna po wielkopolsku"

Z dumą informujemy, że nasza uczennica, Antonina, zdobyła drugie miejsce w konkursie "Dziczyzna po wielkopolsku", który odbył się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu! W konkursie wzięło udział 8 szkół z Wielkopolski, a Antonina, pod okiem pani Agaty Paszkiet, zaprezentowała wyjątkowe danie – dzikie pierogi. Zielone ciasto ze szpinakiem, a w środku farsz z dzika, podgrzybków i warzyw korzeniowych, podane z sosem żurawinowym, na bazie bulionu i wina czerwonego z lokalnej Winnicy Irena oraz chrupiącym boczkiem (równie lokalnym od Pani Doroty Slomkowskiej smaki jak dawniej) i cebulką… To prawdziwa uczta dla zmysłów! Serdecznie gratulujemy Antoninie i życzymy dalszych kulinarnych sukcesów!
czytaj dalej na temat: Wielki sukces Antoniny z klasy 2TŻ - konkurs "Dziczyzna po wielkopolsku"Mistrzowie powiatu żnińskiego w koszykówce

4 marca 2025 r. w hali sportowej przy I LO w Żninie odbyły się Mistrzostwa Powiatu w Koszykówce Chłopców szkół ponadpodstawowych. W rywalizacji wzięły udział cztery drużyny: LO Żnin, ZSN Gąsawa, ZSEH Żnin oraz ZST Żnin. Zawody rozegrano systemem „każdy z każdym”, a każdy mecz składał się z czterech kwart po 8 minut. Zawodnicy z naszej szkoły, w składzie: Kacper Rymer, Kacper Olszewski, Mikołaj Musiał, Dominik Kusior, Maksymilian Szary, Maciej Osial, Dawid Gromadziński, Norbert Frasz oraz Kajetan Ruciński, nie dali szans rywalom i wygrali wszystkie spotkania, utrzymując tytuł mistrzów Powiatu zdobyty w ubiegłym roku.
czytaj dalej na temat: Mistrzowie powiatu żnińskiego w koszykówceWicemistrzynie powiatu żnińskiego w koszykówce

3 marca 2025 r. w hali sportowej przy I LO w Żninie odbyły się Mistrzostwa Powiatu w Koszykówce dziewcząt szkół ponadpodstawowych. W rywalizacji wzięły udział cztery drużyny: LO Żnin, ZSN Gąsawa, ZSEH Żnin oraz ZST Żnin. Zawody rozegrano systemem "każdy z każdym", a każdy mecz trwał cztery kwarty po 5 minut... Zawodniczki z naszej szkoły w składzie: Zuzanna Modlińska, Anna Marszalek, Zuzanna Rucińska, Laura Dypolt, Hanna Bartnikowska, Urszula Siadak, Vanessa Purol, Kinga Kiljan, Dominika Kiljan, Wiktoria Nyka, Alicja Mataczyńska walczyły o najwyższą lokatę. Ostatecznie uplasowały się na drugim stopniu podium i utrzymały tytuł wicemistrzyń z ubiegłego roku.
czytaj dalej na temat: Wicemistrzynie powiatu żnińskiego w koszykówceKonkurs kulinarny „Przez żołądek do serca” – Posiłek św. Walentego: Zwycięzcy w walce o smak i oryginalność

W dniu 14 lutego 2025 roku, w związku z obchodami Walentynek, odbył się długo oczekiwany konkurs kulinarny „Przez żołądek do serca”, który zgromadził uczniów oraz nauczycieli Zespołu Szkół Niepublicznych w Gąsawie. Wydarzenie miało na celu nie tylko świętowanie miłości, ale także rozwijanie umiejętności kulinarnych, refleksję nad zwyczajami żywieniowymi oraz promowanie zdrowego stylu życia. Konkurs, który łączył pasję gotowania z odrobiną rywalizacji, cieszył się dużym zainteresowaniem, a wyjątkowe potrawy zaskoczyły zarówno jury, jak i uczestników.
czytaj dalej na temat: Konkurs kulinarny „Przez żołądek do serca” – Posiłek św. Walentego: Zwycięzcy w walce o smak i oryginalność









