Żywimy zdrowo i ekologicznie cd...
W ramach projektu "Żywimy zdrowo i ekologicznie" w dniu 15 maja odbyło się kolejne spotkanie V edycji konkursu finansowanego ze środków Starostwa Powiatowego w Żninie i Gąsawskiego Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Społeczno-Wychowawczych. Tym razem gościliśmy młodzież z Zespołu Szkół Społecznych "Trójka" im. Armii Krajowej w Żninie. Część teoretyczną z zakresu wartości odżywczej i przydatności kulinarnej ryb przedstawiła pani Joanna Mazana natomiast prelekcję na temat racjonalnego odżywiania młodzieży wygłosiła pani Bożena Korniluk. Druga, warsztatowa część została przeprowadzona w pracowni technologii gastronomicznej pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych pana Waldemara Szredera i przy wsparciu uczniów klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Młodzież przygotowała nakrycie stołu, przy którym nastąpiła degustacja sporządzonych potraw. Po wspólnym posiłku uczniowie rozwiązali test, który wyłonił parę finalistów. Do finału konkursu zakwalifikowali się: Sara Dobrzykowska i Maksymilian Mońko.