Żywimy zdrowo i ekologicznie.
W ramach projektu "Żywimy zdrowo i ekologicznie" w dniu 10 maja rozpoczęła się V edycja konkursu finansowanego ze środków Starostwa Powiatowego w Żninie i Gąsawskiego Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Społeczno-Wychowawczych. Spotkanie odbyło się pod hasłem "Ryby - ekologiczny skarb pałuckich jezior". Pierwszą grupę uczestników konkursu stanowili gimnazjaliści z Rogowa. Część teoretyczną z zakresu wartości odżywczej i przydatności kulinarnej ryb oraz racjonalnego żywienia młodzieży przedstawiła pani Joanna Mazana. Druga, warsztatowa część została przeprowadzona w pracowni technologii gastronomicznej pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych pana Waldemara Szredera. Młodzież przygotowała przystawkę, którą stanowiło sushi z wędzonym węgorzem podane z sałatką z dodatkiem pstrąga tęczowego. Na obiad gimnazjaliści przygotowali zupę rybną z mleczkiem kokosowym, filet z sandacza podany z puree ziemniaczanym z dodatkiem kiszonego czosnku niedźwiedziego, a na deser naleśniki z musem z mango. Po wspólnym posiłku uczniowie rozwiązali test, który wyłonił parę finalistów. Do finału konkursu zakwalifikowały się: 1. Wiktoria Derezińska 2. Agata Arndt.