Projekt „Żywimy zdrowo i ekologicznie”.
W ramach projektu "Żywimy zdrowo i ekologicznie" w dniu 1 kwietnia rozpoczęła się VI edycja konkursu finansowanego ze środków Starostwa Powiatowego w Żninie i Gąsawskiego Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Społeczno-Wychowawczych. Pierwszą grupę uczestników konkursu stanowili uczniowie Szkoły Podstawowej w Gąsawie. Spotkanie odbyło się pod hasłem "Soczewica, groch, fasola – zdrowie z naszego pola" i składało się z dwóch części. Pierwszą teoretyczną z zakresu wartości odżywczej i przydatności kulinarnej suchych nasion roślin strączkowych oraz racjonalnego żywienia młodzieży przedstawiła nauczycielka dietetyki - pani Bożena Korniluk. Druga, warsztatowa część została przeprowadzona w pracowni technologii gastronomicznej pod kierunkiem nauczyciela przedmiotów zawodowych pana Waldemara Szredera. Młodzież przygotowała przystawkę – humus z ciecierzycy, podany na chlebie kukurydzianym z dodatkiem kiełków słonecznika i jaj przepiórczych. Na obiad gimnazjaliści przygotowali zupę z ciecierzycy, kotlety sojowe z dodatkiem puree z zielonego groszku oraz fasolkę po bretońsku a na deser browni z czerwonej fasoli z bitą śmietaną i miętą. Po wspólnym posiłku uczniowie rozwiązali test, który wyłonił parę finalistów. Do finału konkursu zakwalifikowali się: 1. Edyta Winiarska 2. Jan Sytek