Praktyki zagraniczne w ramach programu Erasmus+
Uczennica klasy trzeciej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Anna Paluch odbyła dzięki programowi Erasmus+, realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji – Narodową Agencję Programu ERASMUS+ w Warszawie – projekt nr 2021-1-PL01-KA122-VET-000018892 praktykę zagraniczną, która umożliwiła jej poszerzenie umiejętności gastronomicznych, rolniczych oraz językowych Praktyka zawodowa w Niemczech pozwoliła jej dowiedzieć się więcej o pracy w gastronomii na co dzień.
Umożliwiła także poszerzenie słownictwa zawodowego i prowadzenie rozmów w języku niemieckim. Ania poznała wielu wspaniałych profesjonalistów z zakresu gastronomii i pracowała z nimi przez trzy miesiące. Uczennica wyjechała pod koniec czerwca do Nienburga, w którym mieści się ośrodek szkoleniowy DEULA. Tam miała okazję jeździć nowoczesnymi maszynami rolniczymi oraz poznać historię i sposób funkcjonowania niemieckiego gospodarstwa. W lipcu rozpoczęła praktykę w Oberhaverbeck nieopodal Bispingen, otoczonych malowniczymi wrzosowiskami i lasami. Pracowała w kawiarni rodziny Bockelmannów, a do jej obowiązków należało wypiekanie ciast i tortów. Dowiedziała się tu, jak funkcjonują zakłady gastronomiczne. Ania poleca wszystkim koleżankom i kolegom wyjazd na praktykę zagraniczną.